CE-markering verplicht op smeerputten

Een CE-markering is op een consumentenproduct heel normaal om aan te geven dat het product veilig is. Echter, dat het voor veel zakelijke producten ook verplicht is, is minder bekend. Hierbij een uitleg hoe dat zit en ook hoe het op onze smeerputten van toepassing is!

CE staat voor Conformité Européenne. Het is een overkoepelend term op het gebied van regels en normen voor producten die binnen de EER (Europese Economische Ruimte) verhandeld worden. Bekende voorbeelden van producten zijn kinderspeelgoed, mobiele telefoons en liften. Er zijn echter legio aan voorbeelden die minder zichtbaar zijn, maar niet minder belangrijk.

 

Voor welke producten is een CE-markering verplicht?

Het korte antwoord op deze vraag is: voor producten waar een Europese geharmoniseerde norm voor is opgesteld. Door de Europese Commissie is een lijst van ca. twintig productgroepen opgesteld, welke zo breed of algemeen kunnen zijn als ‘machines’. Nog een dergelijke, algemene productgroep is ‘bouwproducten’. Op zich ook logisch dat hier producteisen voor opgesteld zijn. Tenslotte, als het niet goed is heeft dit zeer grote gevolgen voor de persoonlijke veiligheid. Zoals bijvoorbeeld heipalen moeten worden voorzien van CE-markering volgens de norm NEN-EN 12794, zo moeten onze smeerputten voldoen aan de NEN-EN 1090.  Dit is de norm opgesteld voor stalen (of aluminium), dragende constructies voor de bouw.

 

Wat betekent dit voor de veiligheid?

Omdat wij onze producten produceren onder de NEN-EN 1090-norm worden er veel eisen aan ons gesteld, zoals:

  • Alle putten worden vervaardigd met gecertificeerd staal
  • Al onze vakmensen in de fabriek worden jaarlijks gecontroleerd op het correct lassen van minstens vier verschillende methodes.
  • Alle lasapparatuur wordt jaarlijks gekeurd
  • Elke put die de deur uitgaat is tot in detail gedocumenteerd
  • Permanent FPC (Factory Production Control) in de fabriek

Op alle bovenstaande punten worden wij jaarlijks gecontroleerd door de KIWA (www.kiwa.com), een onafhankelijk instituut voor certificeringen.

Dit alles is natuurlijk een enorme kwaliteitsstempel en geeft onze klanten de absolute zekerheid dat we er alles aan doen een perfect en veilig product te leveren waar ze nog vele jaren plezier van hebben!